Hvad er kranio-sakral terapi (KST) ?
Kranio-sakral terapi er en yderst skånsom, men dybtgående manuel behandlingsform, der sigter mod at aktivere kroppens egne ressourcer til at fremme selvhelbredelse. Denne terapiform har sine rødder i osteopatien, introduceret af W. Sutherland, og fik indpas i Danmark i 1980’erne. Kranio-sakral terapi fokuserer på behandlingen af knogler, membraner/hjernehinder, cerebrospinalvæske, muskler, bindevæv og organer.
Den centrale enhed i kranio-sakral terapi er den del af kroppen, der inddrages i behandlingen: kraniet, rygsøjlen, korsbenet og halebenet – knoglerne, der omfatter og beskytter det centrale nervesystem.
Under behandlingen forbliver klienten fuldt påklædt og ligger på ryggen under et tæppe. Terapeuten anvender meget lette tryk, svarende til cirka 5 gram (samme vægt som et A4-ark), på hoved, nakke og korsben, uden brug af ryk eller kraftige pres. Under sessionen vil klienten opleve dyb afslapning, føle tyngde i hele kroppen samt varme og indre ro.
Behandlingens varighed er normalt en time for unge og voksne, mens børn og spædbørn kan forvente en session på op til 45 minutter. Effekten af behandlingen fortsætter i kroppen i op til en uge efter sessionen, hvilket gør det hensigtsmæssigt at planlægge behandlinger med 6-14 dages mellemrum. Nogle vælger at opretholde terapien med regelmæssige intervaller på 2-8 uger, afhængigt af individuelle behov, eller blot for at skabe en pause og ro i kroppen.
Formålet med kranio-sakral terapi er at genoprette kroppen ved at eliminere skævheder, rette ubalancer og afspænde muskler. Mens nogle oplever forbedringer allerede efter en enkelt behandling, kan det være nødvendigt med flere sessioner for andre. Hvis der ikke er markant bedring efter tre behandlinger inden for en rimelig tidsramme, kan det indikere, at yderligere behandlinger måske ikke er den rette løsning.